Zlatarna DAR

Česta pitanja

Pitanja

Sve proizvode iz kataloga nakita možete pronaći u našim poslovnicama ‘Zlatarne Dar’.

Karati su se prije izražavali prema 24-stupanjskoj skali, što bi značilo da 14-karatno zlato sadrži 14 dijelova zlata na ukupna 24 dijela slitine.

Danas se u većini zemalja maseni udjel/sadržaj zlata u predmetima, nakitima, slitinama i dr. se navodi/izražava kao čistoća („finoća“) u tisućinkama (promilima – ‰), a prije se je iskazivalo u karatima, koji predstavlja maseni udio zlata u leguri, pa je npr. 18-karatno zlato slitina koja npr. sadrži 75% zlata i ima finoću 750 (750/1000‰).

Po današnjem označavanju čisto zlato ima oznaku 1000 (npr. zlatne poluge), a najčešće su slitine zlata finoće 585 (identično 14 karata), 750 (identično 18 karata) i 986 /dok se u Indiji koristi i zlato finoće 913/ (identično 22 karata).
Oznake zlata koje su danas najčešće u upotrebi su u pravilu izvedenice čistoće zlata, tako na primjer zlato 585 predstavlja zlato čistoće 58,5%.

Da, vršimo usluge popravke i čišćenja nakita. Uslugu možete potražiti u bilo kojoj ‘Zlatarna Dar’ poslovnici. 

Pandora nakit možete kupiti u našim poslovnicama koje su ovlašten Pandora zastupnik. 

To su sljedeće lokacije:

  • ETNA Gračanica
  • WISA Kraševo
  • TOM Bijeljina

Da, vršimo otkup starog nakita kao i zamjenu za novi nakit. Cijena otkupa ovisi o cijeni na berzi, za više informacija posjetite naše poslovnice.

 

Naravno, sve burme je moguće naručiti sa dijamantima.